2011. december 27., kedd

Pravoszláv karácsony lesz Hévízen

A január 1-jén induló programsorozat keretében magyar néptáncegyüttesek, komolyzenei és operettkoncertek is szerepelnek a hévízi műjégpálya melletti színpadon fellépők sorában. A hét utolsó napjain pedig orosz hétvégét rendeznek a Muzeális Gyűjtemény és a Fontana Mozi közös épületében. Ez utóbbi helyszínen orosz filmeket vetítenek, gasztronómiai programokat rendeznek, de lesz orosz táncbemutató, humoros nyelvóra, irodalmi előadás és több kiállítás is.
Látható lesz a szentpétervári Repin Képzőművészeti Egyetem szobrászati tárlata, Tarasz Tabaka absztrakt kamarakiállítása, de balalajkakoncert is színesíti a programokat.
  
 Az új kezdeményezésű programsorozatba illeszkedik az idén már
harmadszor sorra kerülő pravoszláv éjféli mise. A Szentlélek római katolikus templomban január 6-án éjjel tartják az orosz nyelvű ortodox istentiszteletet.
   
Halász Gábor, a pravoszláv hetet szervező Gróf I. Festetics György Művelődési Központ igazgatója az MTI-nek elmondta: az utóbbi egy évben megújított programok bebizonyították, hogy nemcsak szállást és étkezést, de színvonalas kulturális tartalmat is kell kínálni a Hévízen pihenőknek. Jövőre már nemzetközi kulturális rendezvényeket is szerveznek, ennek első állomása az orosz programsorozat.
   
Az igazgató hozzátette: a teljesen ingyenes programokkal nemcsak az orosz vendégek felé gyakorolnak gesztust, de színesíteni akarják a fürdőváros kulturális életét is. Olyan rendezvényeket szerveznek, amelyek a magyar kultúrát is bemutatják az ide érkező külföldi vendégeknek, a hazaiak pedig képet kaphatnak a távolabbi országok kultúrájából.

zalaihirlap.hu