2011. május 17., kedd

Segített a "táltolás"

Rendhagyó EDDA-fellépés: fia segítette ki Pataky Attilát

Egy előadónak az fáj a legjobban, ha le kell fújnia egy fellépést. Ezért mindenképpen törekedni kell arra, hogy a meghirdetett koncerteket megmentsük – mondta Pataky Attila, az EDDA frontembere a hét végi Egerszeg Fesztivál kapcsán, ahol az énekest torokgyulladása miatt fia, Pataky Gergő segítette ki.

A szombat esti zalaegerszegi koncert több szempontból is különleges volt. Az együttes énekese, Pataky Attila vírusos torokgyulladással küzdött, emiatt csak úgy tudta vállalni a fellépést, hogy felhívta maga mellé a színpadra fiát, a hamarosan saját zenekara élén önálló produkcióval is bemutatkozó Pataky Gergőt, majd később az időközben a helyszínre megérkező Keresztes Ildikó énekesnő – az EDDA-basszusgitáros Kicska László felesége – is csatlakozott a színpadon lévőkhöz. A váratlan események sora ezzel még nem ért véget.

– Azt hiszem, nyugodtan nevezhetjük rendhagyónak ezt a koncertet, hiszen bár több, mint harminc év van mögöttünk, még soha nem fordult elő, hogy Gergő fiamtól kellett kérnem segítséget – mondta Pataky Attila. – Anynyi történt, hogy csütörtökön nagyon rosszul éreztem magam, s kezdtem belázasodni. Nem vettem komolyan, hiszen 39 fokos lázzal is énekeltem már végig koncertet, ám kiderült, hogy elkaptam azt a vírusos torokgyulladást, amely szépen megy körbe az országban. Már készültem az útra, amikor kezdett elmenni a hangom. Ültem riadtan az autóban, hogy most mi lesz, hiszen közben a stáb már megérkezett Zalaegerszegre, nagyon gáz lett volna lemondani a koncertet. Ekkor hívtam fel telefonon Gergő fiamat, aki több, mint húsz éve ott van velem minden koncerten, s kértem meg arra, hogy segítsen ki.

– Amikor apu telefonált, nagyon megrémültem – folytatta a történet mesélését Pataky Gergő. – Igaz, hogy lassan egy éve készülök arra, hogy a saját zenekarommal, a Pataky Művekkel bemutatkozzam, de őszintén szólva, egyáltalán nem így terveztem a debütálást. Apu viszont azt mondta, csak én menthetem meg ezt a koncertet, így nem volt mit tenni, elvállaltam. Közben megérkezett a helyszínre Keresztes Ildikó is, akivel közösen kihúztuk a zenekart a pácból.

Pataky Attila elmondta, eddigi pályafutása során talán három alkalommal fordult elő, hogy betegség miatt le kellett mondania egy koncertet, s ilyenkor mindig nagyon rosszul érezte magát. A szombati zalaegerszegi fellépést amúgy nemcsak vírusos torokgyulladása veszélyeztette, hanem egy közelgő vihar is, amely miatt azt félbe kellett szakítani.

– Ahogy levonultunk a színpadról, az öltözősátorban rögtön hozzákezdtünk a táltoláshoz – folytatta Pataky Attila. – A jóisten megsegített bennünket, a nagy vihar elkerülte a várost, csak egy kisebb esőben volt részünk, így szerencsére tudtuk folytatni a programot. Meggyőződésem, hogy ezt a felhőt, ezt a vihart én küldtem el.

A szombati koncertet Pataky Attila a pillanat művészetének nevezte, hiszen a kialakult helyzet miatt folyamatosan változtatniuk kellett az előre összeállított programon. Néhány dal kimaradt, időnként felcserélték a sorrendet, annak megfelelően, hogy az énekes éppen hogy érezte magát.

www.zalaihirlap.hu

Nézz az ég felé Zalaegerszegről