2011. december 23., péntek

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!




Takarjátok el a gyerekek szemét...

A Kiscsillag egy sokkal harsányabb, direkttel színekkel felrajzolt zenekar, mint annak idején a Kispál és a Borz volt. Ebbe az együttesbe egy csomó hülyéskedés is belefér - mondja Lovasi András, a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja. A Kiscsillag novemberben jelentette meg harmadik albumát, amely a Néniket a bácsiknak címet kapta.

Az album megjelenését követően a Kiscsillag országos turnéra indult, mely során legközelebb december 27-én Zalaegerszegen, a Keresztury ÁMK-ban adnak koncertet. Lovasi elmondása szerint nemcsak az új album dalaira koncentrálnak, hanem a három lemez általuk legfrissebbnek, legjobbnak tartott szerzeményeit játsszák. Emellett meglepetésekkel is készülnek.
- Az előadásnak van egyfajta dramaturgiája, a Kiscsillag a szokásos klubkoncertek miliőjétől a nagybetűs előadások felé mozdult el, azaz valamennyi helyszínre saját fényekkel, kigondolt színpadképpel érkezünk - mondta az együttes frontembere. - Emellett beiktatunk még néhány olyan elemet, ami eddig szintén nem volt jellemző a zenekarra. Énekel a dobos, muzsikálnak a road-ok, ilyesmikkel dobjuk fel a hangulatot. Úgy vesszük észre, ezeket nagyon szeretik az emberek, s amikor minden barátunk és kollégánk arra panaszkodik, hogy egyre kevesebb néző van a koncerteken, mi éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk. Mi ezt a tendenciát szeretnénk folytatni, minden koncertturnén előrukkolunk valami sajátos, egyedi látvánnyal, s nyilván zenei meglepetésekből a jövőben sem lesz hiány.

A harmadik nagylemez kapcsán Lovasi András azt is elmondta: harsányabb, direktebb színek jelennek meg a dalaikban, de az általánosságban is érvényes a Kiscsillagra. Véleménye szerint humorérzék nélkül új zenekarának dalai nehezebben érthetőek meg. Ugyanakkor a Néniket a bácsiknak album kapcsán egyfajta déjá vu érzése is van, ugyanaz játszódik le benne, mint néhány korábbi, számára nagyon fontos nagylemez esetében.
- Van egy-két olyan album, amely hallgatóként végigkíséri az életemet - sorolta. - Ilyen az R.E.M. zenekar Automatic For The People című albuma, vagy az első Killers nagylemez, melyek esetében az első néhány meghallgatáskor úgy éreztem, hogy semmi olyan újdonság nincs bennük, ami engem általában érdekel a zenében. Aztán valami érthetetlen okból mégis megkedveltem őket, a Killers albumát például egy-másfél éven át folyamatosan hallgattam az autóban. Azt gondolom, a harmadik Kiscsillag album is ilyen, s ebben az a néhány ismerősöm, akiknek a véleményére hallgatok, megerősítettek ebben.
Lovasi András úgy véli, a Kiscsillaggal valószínűleg sosem fognak olyan magasságot elérni, mint a Kispál és a Borz zenekarral, ám ez nem az új formációja miatt, hanem egyéb okok miatt alakul így. A Kispál és a Borz azért volt érdekes, mert több generáción keresztül képes volt aktuális fiatalok egy-egy jelentős rétegét megszólítani. Gyakorlatilag 1991-től, az első album megjelenésétől kezdve szerényen, de folyamatosan növekedő sikerű zenekar volt, amely végül magyar mértékkel nézve szupersztár státuszt ért el.

- Azt gondolom, a Kiscsillaggal is következetesen fogunk haladni egy úton, ám ez biztosan nem tart el húsz évig, már csak azért sem, mert akkor már 64 éves lennék - tette még hozzá a zenész. - Ráadásul a 25 éves önmagamhoz képest nagyon sok minden megváltozott bennem is, körülöttem is. Nem is akarom, hogy megismételjük a Kispál és a Borz történetét, hiszen egy csomó minden mindenről másként gondolkodom, mint húsz évvel ezelőtt. A Kispál és a Borz egy artisztikusabb zenekar volt. A Kiscsillagba belefér egy csomó hülyéskedés. Ez a próbákra is rányomja a bélyegét, gyakran előfordul, hogy a zenélés helyett hülyeségeket találunk ki. Nyilván azt is figyelembe vettük, hogy ezek a vírus-videók és médiahackkek alapvetően image-t teremtenek egy-egy zenekarnak, amely a mai popzenében már elég fontos dolog, mondhatni nélkülözhetetlen. Régen is csináltunk hasonlókat, csak akkor tudtunk róla mi, meg húsz haverunk, most viszont felvesszük videóra, feltesszük az internetre, így az egész ország tudomást szerez róla.

Lovasi András beszélt a Kispál és a Borz megszűnésének okairól is. Elmondta, az a szerzői kettős fáradt el, amelyet Kispál Andrással ketten alkottak. Tizenegynéhány éven keresztül egyfajta termékeny együttműködés jellemezte a zenekart, az utolsó három-négy évre azonban már nem ez volt jellemző. Úgy tűnt, már nem inspirálják egymást, ezért fejezték be a közös munkát. A Kiscsillaggal nagyon könnyen és nagyon hatékonyan tud együtt dolgozni. Ezt jól jellemzi, hogy miközben még csak most jelent meg a harmadik album, de már lelkesen dolgoznak az újabb dalokon.
- A harmadik Kiscsillag albumon van egy-két dal, amelyeket simán el tudtam volna képzelni a Kispál és a Borz zenekar repertoárjában is - folytatta a zenész. - Főleg azért, mert teljesen átalakulóban van a szakma. Fejben nagyon sokan már a CD utáni popzenére készülünk, kicsit az ötvenes évek jönnek vissza, amikor az előadók dalokban gondolkodtak. El tudom képzelni, hogy a következő időszakban már nem nagylemezzel jövünk ki, csupán évente két-három dallal. Aztán ha lesz még lemezpiac, akkor amint összegyűlik egy albumra való, majd kiadjuk őket CD-n is.

www.zalaihirlap.hu