2011. szeptember 9., péntek

Zalai programajánló

Megyeünnep Zalaváron
A zalavári Vársziget Történelmi Emlékparkjában szombaton 10 órakor térzenével, és főzőversennyel kezdődik a megyenap. Fél 11-kor a Makovecz Imre tervezte Millenniumi Emlékműben dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke avatja fel az Életfa című alkotást, melyen minden levél egy zalai települést jelképez; majd ünnepi közgyűlés kezdődik, kitüntetésekkel. A díszpolgári címet idén Németh János keramikusművész veheti át Manninger Jenőtől, a megyei önkormányzat elnökétől. A kulturális program kínálata zalai (12 óra: Hevesi Sándor Színház, 14 óra: Griff Bábszínház, 14.45: Dórci és a Fülesek, 16 óra: Hétrét, 17.15: Intermezzo), sor kerül Zalavár és Somogyvár községek hivatalos kapcsolatfelvételére, és bemutatják (15.30) a Zala Megye Címere című könyvet is.

A kistérség kínálata 
A Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás szombaton 8 órától Felsőrajkon rendezi meg a szakmai fórummal és kulturális műsorral kísért VIII. Kistérségi Kiállítás és Vásárt, melyen 13.30-kor V. Németh Zsolt államtitkár avatja fel a várudvarban álló pajtát.

A mi zenénk 
A Griff Bábszínház idén is csatlakozott a magyar dal napja rendezvénysorozathoz. Ennek jegyében vasárnap 11 órakor Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színház előtti téren (rossz idő esetén a színházteremben) a bábszínház előző évadjainak legjobb dalaiból összeállított koncerttel kedveskednek a közönségnek. A mi zenénk című program vendége lesz Nyeső Mari énekesgitáros, aki szerzőként már dolgozott a társulattal.

Japán fesztivál 
Pénteken 14 órakor a zalaegerszegi hangversenyteremben japán fesztivál nyílik, ami szombat estig kínál gazdag válogatást a távol-keleti ország kultúrájából. Pénteken egyebek közt a teázási szokásokról tart előadást Sági Attila (16 óra), megnyílik a mintegy 300 tárgyat és műalkotást felvonultató kiállítás (17) , majd az Ataru Taiko ütőegyüttes játszik (18). Szombaton 10 órától látogathatók a folyamatos programok (például bonsai és kimonó bemutató, sushi bár), 13.30-tól harcművészeti bemutató, 14.30-tól japán kjogen komédia kezdődik.

Őszi kavalkád 
A helyi családsegítő szolgálat hatodszor rendez Őszi Kavalkádot szombaton, a zalaegerszegi Ady-iskola udvarán. A délután kettőkor kezdődő programban lesznek kulturális és szórakoztató elemek, játékos vetélkedők, de az egészségmegőrzést szolgáló, illetve a szociális intézmények iránt érdeklődőket információval segítő standok is.

Mura menti Hídi Vásár 
Letenye és Prelog városok közös rendezvényeként, a régi Mura-híd két oldalán zajlik le a kétnapos Mura menti Hídi Vásár, melynek magyar helyszínén, a Mura Center előtti vásártéren szombaton 11 órakor tartják a megnyitót. Délután, és vasárnap 10.30-tól a színpadon horvát és magyar fellépők váltják egymást, miközben helyi termelők és kézművesek mutatkoznak be. A letenyei Szabadság térről a két nap 10 és 18 óra között, óránként ingyenes mikrobuszok szállítják az érdeklődőket.

Testvértelepülések
A zalakomári művelődési házban szombaton 17 órakor a Kokas-banda koncertjével kezdődik a testvértelepülések találkozója, mely vasárnap 16 órától lukácsfalvai, csíkszentkirályi, krasznahorkaváraljai és berekfürdői csoportok fellépésével folytatódik.

Várjáték 
Beleznán szombaton a Zrínyiekért ajánlott, a délelőtt 9 órás szentmisével kezdődik, s az esti szabadtéri bállal zárul az V. Zrínyi-újvár várjáték és kulturális bemutató.



Lángosfesztivál 
Csáfordon szombaton 14 órától negyedszer rendeznek lángosfesztivált, mely a gasztronómiai élmények mellett tréfás vetélkedőkkel, folklórműsorral és karaokee versennyel kínál szórakozást.

Házbúcsúztató 
Lentiben pénteken délután két órától búcsúztatják el az átépítés előtt álló művelődési központot. A műsorban fellép a helyi ír sztep tánccsoport és a Kerka Táncegyüttes, illetve bemutatják az új kulturális és közösségi tér terveit is.

Rockkoncertek 
Zalaegerszegen, a Club Grabowsky-ban tartja 20 éves jubileumi koncertjét a Shabby Blues Band. A szombaton 20 órakor kezdődő buli az új, Blues Vadász című lemez bemutatója is lesz. A koncerten számos régi tag, valamint vendégként a Hit-Rock énekese, Tóháty László is színpadra lép.
Nagykanizsán, a Medgyaszay Házban pénteken este hat órától a Blasted Age és a Taste My Pain, valamint a brit Helgrind és Mutator mutatja be műsorát.
Hévízen szombaton este hét órától a Bikini játszik, ám a programot már 16 órakor kezdi a Fackt, a Jóindulat és a Steel Orange.

www.zalaihirlap.hu

Vas megyei programok a hétvégén

ITT

és

ITT