2011. augusztus 13., szombat

Folytatódik a vesszőfutás


Haladás Sopron Bank - ZTE FC 1-0 (0-0)


Szombathely, Rohonci úti stadion, 7000 néző. Jv.: Solymosi Péter (Kelemen Attila, Horváth Róbert)


Haladás: Rózsa - Sluka, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. - Nagy I. G., Iszlai (Burány 82. p.)  , Kovács I. (Irhás 65. p), Halmosi - Kenesei, Vujovic (Oross 71. p.). Edző: Aczél Zoltán.
ZTE: Jahic - Kocsárdi, Bulatovic (Horváth A. - szünetben), Bogunovic, Turcsik - Bujor, Szalai, Kamber, Kovács Gergely, Balázs (Kovács Gábor 51. p.) - Meyé (A. Delic 75. p.). Edző: Csank János.
Gólszerző: Kenesei (70. p.)
Sárga lap: Irhás (67.), ill. Bogunovic (51.), Bujor (87.)

www.zalaihirlap.hu


                                    Képek


Megnyílt az Iseum Szombathelyen

Pénteken délután ünnepélyesen felavatták a megújult Isis-szentélyt. Szombattól a látogatóhely nyitva áll az érdekődők és a turisták előtt. Az Iseum Savariense mintegy 1,3 milliárd forintba került, részben önkormányzati, részben uniós beruházás eredménye.


A kiállítóterület mintegy ezer négyzetméter, a teljes objektum területe meghaladja a négyezer négyzetmétert.
Az ünnepélyes megnyitóra több százan voltak kíváncsiak, az eseményen országgyűlési képviselők, az egyház képviselői, és szinte a teljes képviselőtestület megjelent. A nagy sajtóérdeklődés mellett megtartott rendezvényen elsőkén dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, gazdag az a város, amelynek kétezer éves a hagyománya van, ahol összetartozás van, és amely múltját becsülve a jövő felé néz. Hangsúlyozta, több évtizede sem Magyarországon, sem Európában nem avattak hasonló régészeti emlékhelyet, mint az Iseum.
A polgármester emlékeztetett arra, hogy az ötvenes években véletlenül bukkantak rá erre az egyedülálló régészeti értékre a kutatók. Ezután nem csak a szakemberek, hanem a laikusok is tömegével jöttek megnézni a  leleteket, a bemutatóhely azonban egy idő után alkalmatlanná vált a turisták fogadására, és időszerűvé vált ennek felújítása.



- Nagyszerű alkotásokra vagyunk képesek, ha megtaláljuk egymást - mondta ezután dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hegycsúcshoz érkeztünk, kétezer év dübörög ezekben a kövekben, fontos, hogy nekünk legyen fülünk a kövek üzenetének meghallására   ezekkel a szavakkal érzékeltette, szerinte mekkora érték az Iseum Savariense. A szentély nem csupán nevezetesség, hanem jelkép és munkaeszköz is  tette hozzá.

Az Iseum Savariense igazgatója, Csapláros Andrea elmondta, időszaki kiállítás nyílik egyelőre a kiállítótérben, amely mellett 2012 márciusára egy állandó kiállítást is berendeznek. A szentély hétfő kivételével minden nap látogatható lesz, de az első hétfőn  kivételesen nyitva tartanak majd.

A Képzőművészeti Egyetem rektora, dr. König Frigyes is szólt a megnyitó előtt. Elsősorban az Iseum Savariense időszaki kiállításán látható Cavalier Piranesi-rézkarcokról, készítésük körülményeiről beszélt, nem győzve hangsúlyozni értéküket, óriási régészeti jelentőségüket.  (A rézkarcok a Képzőművészeti Egyetem könyvtárából kerültek Szombathelyre). Az érdeklődők ezután kisebb csoportokra oszlottak, majd megtekintették a szentélyt és a kiállítást.
   
A szombathelyi szentély a római korban a Duna vidék Ízisz-kultuszának központja volt. A régészeti kutatás 2001-ben kezdődött el, majd csaknem egy évtizedes előkészület előzte meg az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház megnyitását. Az építkezés 2008 őszétől 2010 végéig tartott, mostanra már csak a garanciális javítások maradtak hátra.
   
A szombathelyi Iseum a Római Birodalom azon kevés szentélyeinek egyike, amely napjainkban komplex építészeti rekonstrukcióként jelenik meg. Az egykori szentély udvarát három oldalról keretező oszlopcsarnokot a rekonstrukció során zárt kiállítótérré alakították át. A márványból épült, III. századi állapotot tükröző szentélyben a látogató nemcsak romokat vagy az alaprajzot látja, hanem egy funkcionális épületet is.
   
A szombathelyi Iseum felújítása és átépítése a régió kiemelt projektjeként mintegy 1,3 milliárd forint uniós támogatással valósult meg. A központi szentélyépület rekonstrukciója mellett megújult és kibővült az egykori fogadóépület, valamint hatalmas, majdnem ezer négyzetméteres múzeumi kiállítótér szolgálja majd a római múlt megismerését.



www.vasnepe.hu